Kiusallisia kirppariostoksia: Tiesitkö, että talosi on homeessa?

Yksi suurimmista raskauteen ja äitiyteen liittyvistä paradokseista on se, että tulotason notkahtaessa kasvaa kulutus aivan käsittämättömiin mittasuhteisiin. Äitiysvaatteista ostetaan ensin maha- ja sitten imetysversiot, minkä jälkeen alkaa armoton vauvanvaateralli. Onnittelut sille, joka napsauttaa verkkokaupan sivut auki ja kerää sieltä koko seuraavan vaatekoon ostoskoriin. Stressitöntä, mutta kallista. Kokemukseni mukaan suurin osa äideistä valitsee kuitenkin vaatteiden kierrätyksen, joka on tietysti paitsi ekologista, myös huomattavan paljon edullisempaa.

Kulunut kevät on ollut koronaviruksen myötä verkkokirppistelyn kulta-aikaa. ”Nouto kuistilta” on tehnyt ostamisesta suorastaan salamyhkäistä. Usein on tapana, että raha vaihtaa omistajaa ennen kuin ostaja saa vaatteet näppiinsä, etenkin jos toimituksesta huolehtii posti. Näin ollen ostaminen tapahtuu pelkän kuvan perusteella. Miksi se on ongelma?

Ensinnäkin, jos myyjä oikeasti haluaa huijata ostajaa, tuotetta on helppo muokata vähän edustavammaksi kuvankäsittelyllä. Ilmiönä tällainen on kuitenkin uskoakseni aika marginaalinen, ja suurin osa kaupoista käydään molemminpuolisen luottamuksen vallitessa. Suurempi ongelma pelkän kuvan perusteella ostamisessa on, ettei vaatteita voi tunnustella eikä haistella ennen ostopäätöksen tekemistä.

Hajusteettomien pesuaineiden käyttö on onneksi lapsiperheissä yleistä, joten varsinaiset Comfort-yllätykset ovat harvassa. Mutta kuinka moni asuu tietämättään homeenhajuisessa kodissa?

Home. Jos nyt unohdetaan sanan lämminhenkinen englanninkielinen merkitys, jonka vuoksi se luki noin joka toisen suomalaiskodin seinällä vielä muutama vuosi sitten, voidaan todeta sillä olevan vähän samanlainen kaiku kuin rutolla tai jehovan todistajilla. Kukaan ei halua sitä omiin nurkkiinsa.

Tiedän ainakin kolme kotia, joissa on hometta jossain siellä, missä vaatteita säilytetään. Vaatteet saivat kiroiluni saatteleman perusteellisen etikkakäsittelyn, pesun ja tuuletuksen ennen pääsyä kappiin. En maininnut asiasta yhdellekään myyjälle. Sen sijaan aloin syynätä tarkemmin facebook-kirpparien myyjien profiilit, ja ostan jatkossa mieluiten sellaisilta ihmisiltä, joilta olen aiemminkin ostanut hajuttomia vaatteita.

Mitä mieltä olet? Haluaisitko kuulla ostajalta (niin kiusallista kuin se olisikin), että myymäsi vaatteet haisevat homeelle?

5 Comments

 1. Johanna
  toukokuu 29, 2020 / 11:48 am

  En ole itse Jehovan todistaja, mutta työkavereista muutama löytyy. Siksi se kun vertasit ruttoa ja hometta jehovan todistajiin pisti kyllä silmään. En usko että mietit asiaa aivan loppuun asti. Oikeasti todella törkeästi sanottu.

  • Elina
   Kirjoittaja
   kesäkuu 30, 2020 / 12:34 pm

   Hei Johanna! Olen pahoillani, että vasta nyt reagoin viestiisi (luin sen vasta tänään). Tekstin vittaus jehovan todistajiin on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, ja pahoittelen, jos se loukkasi sinua tai ystäviäsi. Huomasin, että olit jo ehtinyt kommentoida uudelleenkin: sopiiko, että jätetään se jatkokommentti julkaisematta ja jatketaan mahdollista keskustelua tältä pohjalta?

   • Johanna
    heinäkuu 12, 2020 / 11:06 am

    Ihmettelin tosiaan miksi tätä alkuperäistä kommenttiani ei julkaistu, siksi kommentoin uudestaan. Hyvä juttu kun päätit julkaista.

    En ota tästä hernettä nenääni, mutta kannattaa ihan oikeasti miettiä onko ok verrata jotain ihmisryhmää ruttoon ja homeeseen. Vaikka kuinka pilke silmäkulmassa kirjoititkin, se ei tee siitä hyväksyttävää. Miltä kuulostaisi jos vertaisi vaikkapa muslimeja/kristittyjä/mitä vaan muuta uskonnollista ryhmää ruttoon ja homeeseen?

    Toivon että mietit asiaa laajemmin.

 2. toukokuu 29, 2020 / 12:44 pm

  Sellainen vanhan talon tuoksu ei ole sama asia kuin home :) itse kun työni puolesta käyn monissa eri kodeissa, kaikissa on se oma tuoksu. Joskus työkaverini sanoo että home haisee, minusta se on taas vanhan talon tuoksu joka esim. haisee meilläkin ja tiiän että se haisee vaatteissa koska yläkerta ja siellä olevat vaatekaapit tarvitsee jotain ilmanvaihtoa. Siskoni on sanonut että haisee home mutta ei minusta ;D itse haistan homeen vanhoissa pesutiloissa joissa ei ole ilmanvaihtoa ja kosteus seisoo. Se home haisee niin pahalta ja käy henkeen että tuntuu ettei henkeä saa. Sellaista homeen hajua ei meillä ole llut. Voiko se siis olla tosiaan hometta vai vanhan talon hajua? Rintamamiestaloissa useinkin on se oma hajunsa :)

  • Elina
   Kirjoittaja
   kesäkuu 30, 2020 / 12:30 pm

   Hmm. En ole homeasiantuntija, joten en perusta väitettäni mihinkään muuhun kuin omiin aisteihini, mutta omasta mielestäni erotan kyllä rintamamiestalon tuoksun. Oma mummolani on juuri sellainen, jo pian 70 vuotta vanha talo eikä se mielestäni haise homeelle. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *