Arki ilman antiperspiranttia: testissä Urtekramin Nordic Birch-deodorantti

Aina välillä uutisoidaan antiperspiranttien sisältämän alumiinin riskeistä sairauksien syntyyn. Yleisin spekuloinnin aihe on rintasyöpä. Tämä saa tietenkin naiset varpailleen; harva nainen elää käyttämättä mitään hikoilun haittoihin vaikuttavaa tuotteita kainaloissaan. En periaatteesta sano, että älä käytä antiperspiranttia, koska ei ole kiistatonta näyttöä siitä, että se olisi vaarallista. On kuitenkin totta, että ympäristömme tarjoilee meille hyvin paljon erilaisia kemiallisia altisteita, joihin emme voi vaikuttaa, joten sopivissa määrin on hyvä pohtia, miten voi keventää omaa kemikaalikuormaansa.

Alumiinista

Tässä kohtaa on tärkeä huomioida, että alumiini on sallittu raaka-aine myös luonnonkosmetiikan deodoranteissa. Ainesosat eroavat kuitenkin sillä tavalla, että synteettisessä kosmetiikassa käytettyjä alumiiniyhdisteitä ei saa käyttää, vaan osassa luonnonkosmetiikan deodoranteista on käytetty mineraaleja, jotka sisältävät alumiinia. Tämä löytyy yleensä inci-listasta potassium alum -nimellä. Ja se, onko tämä luonnollisempi alumiini yhtään turvallisempi kuin synteettinenkään, on kiistelty asia. Jättäisin siis väliin myös nämä niin kutsutut kristallideodorantit.

Otan tämän antiperspiranttiasian esille siis siksi, että se on ajankohtainen omassa elämässäni. Jätin sen pois kuukausi sitten, ja voin hyvillä mielin kertoa, että ilmankin pärjää. Se vaatii vähän enemmän vaivannäköä, muttei mielestäni kuitenkaan liikaa.

Urtekram Nordic Birch Deodorant

Olen kuluneen kuukauden ajan käyttänyt Urtrekramin koivudeodoranttia, ja rehellisesti sanoen aluksi meinasi hermot palaa. Antiperspirantin käyttöön tottuneelle hikoilun määrä oli aluksi vaikea ymmärtää. Minusta tuntui, että kainalot kostivat vuosien tukkimisen avaamalla hanat kokonaan auki. Lystikästä. Mutta onneksi tilanne helpotti parissa viikossa ja hikoilu väheni, tai sitten en vain enää kiinnittänyt siihen niin paljoa huomiota.

Urtekram deodorant nordic birch

Muutamia uusia rutiineja jouduin kuitenkin opettelemaan. Vaikka deodorantin teho hajunpoistossa on oikein hyvä, sen kestossa on puutteita. Sanoisin, että 10-12 tunnin jälkeen alkaa huomata pientä tunkkaisuutta, jos vie nenän lähelle kainaloa, Tämän vuoksi olen alkanut lisäämään deodoranttia kesken päivänkin, jos tuntuu että pito huononee. Pyyhin kainalot puhdistuspyyhkeellä (vauvojen peppupyyhkeet <3 ) ja laitan uuden kerroksen deodoranttia. Toimii.

Urtekram Nordic Birch deodorant
Aika söpönvärinen pakkaus :)

Toinen huomioitava asia on kainalokarvojen ajelu. Ei, tähän hippimeininkiin ei kuulu juliarobertsmainen kolmen sentin sänki kainaloissa. Mitä säntillisemmin muistaa kainalonsa pitää ajeltuna, sitä helpommalla deodorantti selviää hommastaan ja hajut pysyvät poissa.

Käytän siis hyvillä mielin Urtekramin dödön loppuun, mutta sen jälkeen on pakko hankkia joka paikassa hehkutettu Lovefresh. Odotan mielenkiinnolla, onko näiden tuotteiden välillä paljonkin eroa :)

Niin, ja kuten otsikkokin sen sanoo, niin tällä hetkellä arki sujuu deodorantin voimalla, mutta juhlat ovat asia erikseen ja silloin ohjat ottaa ikisuosikki Biotherm ;)

Kuinka tärkeinä pidät kuivia kainaloita? Voisitko kuvitella vaihtavasi antiperspirantin deodoranttiin kokonaan tai edes silloin, kun et tarvitse niin tiukkaa pitoa?

2 Comments

  1. 12 lokakuun, 2015 / 12:56 pm

    Heh, me oltaan oltu samalla viikolla saman teeman ääressä. :) Kirjoitin just eilen oman vertailuni luonnonkosmetiikan dödöistä: yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2015/10/luonnonkosmetiikan-deodoranttien.html

    Joo, arjessa ne todellakin menee, mutta olen samaa mieltä kanssasi, että jossakin "tärkeämmässä" tilaisuudessa haluaa turvautua myrkkyihin. Ainakin välillä.

    Kuivat kainolot on kiva juttu, mutta sekin taitaa olla vähän tuttumiskysymys. Nykyään en enää niin pienestä säikähdä, jos kainalot on vähän kosteat, mua kun ei houkuttele estää ja tukkia jotain, mikä kuuluu kehon normaaliin toimintaan, joten vähän kosteammat (ja vain vähän) kainalot ovat musta sen arvoiset. :)

  2. 12 lokakuun, 2015 / 1:16 pm

    Sama juttu, pieneen kosteuteen ei kiinnitä huomiota samalla lailla kuin ennen. Ja kun siitä ei stressaa niin ei hikikään haise niin pahalle :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *