Millaisilla periaatteilla valitsimme valaistuksen värilämpötilat?

Yleisvalaistus toteutetaan meillä led-spoteilla tai -paneeleilla. Se, minkä kokoisia valoja mihinkin tilaan on tarkoitus laittaa, on vielä mietinnän alla. Sen sijaan valaistuksen värilämpötilat on nyt päätetty – ainakin melkein, sillä mitään ei ole vielä tilattu 😅

Minulla on sellainen käsitys, että nykyisin on suositumpaa käyttää neutraalinvalkoista 4000 Kelvinin värilämpötilaa. Paljon kuitenkin käytetään myös lämpöisempää kolmea tuhatta, joten kysymyksessä on puhtaasti makuasia. Me päädyimme lopputulokseen, jossa pyritään hyödyntämään molempien sävyjen parhaat puolet.

Värilämpötila 3000K

Pehmeä yleisvalaistus tiloihin, joissa myös oleskellaan kyseisessä valossa. Ulkovalojen osalta taas mustan kanssa sopii mielestäni paremmin lämpimämpi sävy, valkoiseen taloon valitsisin toisin.

Kaikkien tilojen yleisvaloksi en lämpimänvalkoista halua, sillä omaan silmääni se kellertää liikaa ja siiten vääristää muita värisävyjä.

Kuva: Onninen

Värilämpötila 4000K

Suurimmaksi osaksi talon yleisvalaistus tulee ”puhtaammalla” valonsävyllä. Tämä jo senkin vuoksi, että ne palvelevat paremmin esimerkiksi siivotessa tai muulloin kun tilanne vaatii enemmän valoa. Muutoin viihdymme enemmän epäsuorassa valossa, joten spoteilla ei ole tarvetta toimia tunnelmanluojana.

Makuuhuoneisiin mietin aluksi himmennystä, mutta juuri tuon yllämainitun syyn vuoksi se jätetään todennäköisesti pois. Sen sijaan yleisiin tiloihin himmennys tulee. Vessoissa taas valopeilit toimivat tarvittaessa myös epäsuoran valon lähteenä.

Valaistuksen värilämpötiloja suunnitellessa kannattaa huomioida myös se, että mitkä valaisimet ovat samanaikaisesti päällä. Eri värilämpötilat samassa tilassa tuovat toistensa huonot puolet esille, ja lopputulos voi mennä kirjavaksi.

Mitä kuuluu raksalle?

Raksalla ollaan paria yksityiskohtaa vaille levyvalmiita seinien osalta! Seuraavaksi sähkömies pääsee katon kimppuun, ja sitten päästään tekemään myös sisäkatto. Hurjia harppauksia on siis tapahtunut ja lisää on luvassa!

Ihanaa lauantai-iltaa!

Elina

Ps. Edellinen raksa-aiheinen postaus kodinhoitohuoneen suunnittelusta löytyy täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *