Takkoja, luukkuja ja hormeja: Millainen prosessi oli tulisijan valinta?

Kaupallinen yhteistyö: Tulikivi

Tulisijan valinta kesti meillä varsin kauan, taisin alkaa katsella niitä jo silloin kun varmistui, että aiomme hakea tonttia! Nykyisen vuolukiviuunin sijasta halusimme uuteen kotiin hieman siromman vaihtoehdon tinkimättä kuitenkaan liiaksi lämmitysominaisuuksista. Jonkin aikaa mielessä kävi myös moderni takka-leivinuuni, mutta aika nopeasti luovuimme ajatuksesta ja keskityimme vertailemaan pelkkiä takkoja.

Kauniin ulkonäön lisäksi vertailimme tulisijoista seuraavanlaisia ominaisuuksia:

 • Massa: Iso massa varaa paljon lämpöä, joten siro ulkonäkö ei saanut merkitä liiallista keveyttä. Etsimme noin 2000 kilon painoisia takkoja (vrt nykyinen uuni painaa lähes 3000 kiloa).
 • Hyötysuhde: Kuinka pienellä puumäärällä tulisija lämpenee?
 • Lämmönluovutusaika: Tämä ilmoitetaan tunteina ja prosentteina maksimitehosta. Toisin sanoen näistä luvuista pystyi vertailemaan, kauanko tulisija pysyisi lämpimänä lämmityksen jälkeen.
 • Materiaali: Vuolukivi on lämpöominaisuuksiltaan vertaansa vailla, mutta sille ominainen siniharmaa sävy ei ole suosikkini. Myös ajatus maalaamisesta tuntui vähän hassulta, kun kyse oli uudesta tulisijasta. Näin ollen etsintä kohdistui ensisijaisesti keraamisiin takkoihin.
 • Väri: Mietin aika pitkään mustan ja valkoisen välillä: kunnes Eeli piirti mustekynällä uunin kylkeen. Valkoinen on värinä kaunis, mutta arka, ja näin ajatus mustasta tulisijasta sai lopullisen sinetin.

Koska takka sijoittuu meillä ruokailutilan ja olohuoneen väliin tilanjakajaksi, halusimme siihen luukun molemmille puolille. Näin takkatulesta voisi nauttia molemmissa tiloissa.

Lopullinen valinta

Ja kuinkas sitten kävikään! Ajatus vuolukivestä kummitteli edelleen takaraivossa, ja päätin viedä ajatusta eteenpäin. Laitoin syksyllä viestiä Tulikivelle ja kyselin, että olisiko tulikivitakkaa mahdollista laatoittaa. Kuin tilauksesta heidän Karelia-mallistonsa oli juuri tulossa markkinoille!

Odottelin muutamia viikkoja mallikuvia, ja ne nähdessäni tiesin heti, että tässä se on! Nyt ei tarvinnut tinkiä mistään! Meidän takkamme on Tulikiven Saramo keraamisella laatalla päällystettynä.

Vasemmalla Structure ja oikealla Satin Black.

Mustia sävyjä on kaksi: Satin ja Structure Black. Käytin mallipaloja kotona ja raksalla, ja sain vahvistusta ihastukselleni sileäpintaista Satin Blackia kohtaan. Myös Structure Black on upea pinta, joten tottakai tätä(kin!) valintaa jahkailin parin päivän ajan ennen kuin olin päätöksestä varma.

Takan asennus on ohjelmassa tammi-helmikuun vaihteessa. Odotan todella paljon, että pääsen näkemään tämän kaunokaisen paikoillaan!

2 Comments

 1. 28 helmikuun, 2023 / 2:34 pm

  Kiitos artikkelistasi! Myös me käytimme aikaa takan valintaan, koska koolla, lämmöntuottoajalla ja materiaalilla on suuri merkitys. Koska takka on talomme keskipiste ja lämmöntuottaja, olin surullinen, kun se lakkasi lämmittämästä kunnolla. Tilasimme kuitenkin tulisijan korjauksen ja nyt se toimii taas.

  • Elina
   Kirjoittaja
   26 maaliskuun, 2023 / 1:42 pm

   Mukava kuulla, että saitte ongelman korjattua! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *