Millainen talo meille tulee, osa 1: Julkisivu

Talon ulkomuoto tai julkisivu koostuu pohjan muodosta, pintamateriaaliaalista, väristä ja katon muodosta sekä ikkunoista. Näihin taas vaikuttaa haaveet, budjetti ja usein myös kaavamääräykset.

Kun aloimme suunnitella talomme pohjaa, mielessäni oli yksikerroksinen talo lapekatolla. Mietin mielessäni, että tulee olemaan hankalaa tehdä valintaa mustan ja valkoisen välillä. Pintamateriaali oli alusta asti puu. Kivitalo olisi upea, mutta auttamatta liian kallis vaihtoehto. Toki nykyisillä hinnannousuilla kaikki rakentaminen on todella kallista.

Julkisivu ja kaavamääräykset

Yllättäen kaavamääräykset helpottivat valintoja monessa kohdassa: talojen sallitut värisävyt olivat ruskea, harmaa tai musta. Harmaaseen kaipasimme vaihtelua ja ruskea tuntui vieraalta, joten jäljelle jäi itsestäänselvästi jo aiemmin miettimämme musta.

Seuraavaa kaavamääräystä nikottelin vähän aikaa: lapekattoa ei saanut tehdä.

Kattoasia oikeasti harmitti pari päivää, ja katselin erilaisia epäsymmetrisiä harjakattomalleja (esimerkiksi Kastellin Kuori on tästä hyvä esimerkki). Valitettavasti samassa kohtaa rakentamisen kustannukset nousivat rajusti ja ne ihan tavallisenkin malliset kattoristikot maksoivat tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Joten hautasin haaveeni kattokikkailusta. Onneksi aika teki tehtävänsä ja silmä tottui perinteiseen harjakattoon.

Edestä, takaa, sivuilta ja sisältä.

Ikkunat, katto ja autokatos

Julkisivuun vaikuttaa olennaisesti myös Ikkunoiden määrä ja koko. Näistä väänsimme Matin kanssa jonkin verran kättä, ja ikkunatilauksen viimeistely veikin todella paljon energiaa. Ikkunoihin liittyi niin paljon yksityiskohtia, että teen niistä oman postauksensa, jotta tämä ei lähde liikaa rönsyilemään 😊

Talo sijoittuu tontille ”ideaalisesti” eli takapiha on etelä-länsisuuntaan. Pohjoispuolen sivupihalle jää talotekniikkaa sähkökaappeineen ja itäpuolelle etupiha. Liittymän ja autokatoksen toteutimme samalla tavalla kuin nykyisessä talossa, paitsi autokatoksen kohdalla kattoon suunniteltiin alaslasku, koska muuten leveä kattopinta olisi näyttänyt liian massiiviselta.

talo julkisivu

Toinen asia, jonka nykyisestä talosta viemme seuraavaan on huopakatto. Se sopii erinomaisesti mustaankin taloon ja tykätään molemmat sen ominaisuuksista: kesällä hiljainen sateella ja talvella lumi pysyy paikoillaan, kunnes sulaa pois, minkä vuoksi esimerkiksi näin loivalla katolla lumiesteitä ei tarvita.

Kokonaisuutena olen talon ulkomuotoon todella tyytyväinen, vaikkei se näytäkään aivan siltä kuin aluksi kuvittelin. Vähän sama asia kuin mitä olen sanonut kalustetoimittajille: katsotaan ensin hintalappu unelmille ja sitten mietitään mistä aletaan karsia 😄

Postauksen seuraavassa osassa onkin pohjakuvan vuoro..! Sen julkaiseminen vähän jännittää! Ja voi olla, että joudutte sitä vielä hetken odottamaan koska vielä pari viikkoa sitten siirsimme paria sisäseinää ja haluan julkaista vasta sitten kun se on oikeasti valmis!

Rakennusprojektin ensimmäisen postauksen löydät täältä.

Elina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *