Käytin vakuutettua lastani yksityisellä lääkärillä, ja minua alkoi harmittaa.

Suomessa syntyvällä lapsella pitää olla erillinen sairaus- ja hoitokuluvakuutus. Siitäkin huolimatta, että meillä on toimiva julkinen terveydenhuolto. Vai pitääkö? Käytin Eeliä yksityisellä lääkärillä (huolella valitsemani lastenlääkäri) ja maksoin tuosta lystistä melkein kolmesataa euroa (tuohon summaan kuuluu myös apteekissa käynti). Vakuutus korvaa sitten sen mitä korvaa, joten se ei syy siihen, miksi minua alkoi harmittaa.

Tulin surulliseksi niiden lasten puolesta, joille tällainen ei ole mahdollista.

Julkinen terveydenhuolto katsoo atooppisen ihon hoitoa hyvin pitkälti ulkoisen hoidon kautta. Käypä hoito mainitsee pro-ja prebiootit, mutta muuten ruokavalion osuus jää hyvin niukaksi. Lisäksi ihonhoidon osalta turvaudutaan helposti kortisonivoiteisiin ja ainesosiltaan kyseenalaisiin perusvoiteisiin (tuo jälkimmäinen on spekulointia eikä perustu mihinkään muuhun kuin omaan näppituntumaan siitä, minkä värinen tuubi tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta perusvoide).

Sehän ei riittänyt, että käytin Eeliä ”yksityisellä lääkärillä”. Minun piti tietenkin etukäteen tietää, kenellä haluan häntä käyttää, jotta saan haluamaani apua. Tämä ärsyttää tässä koko kuviossa oikeastaan kaikista eniten. Tieto tällaisista lääkäreistä kulkee kyllä puskaradion kautta, mutta esimerkiksi kyseinen lääkäriasema ei markkinoi asiaa mitenkään. Senkin kyllä ymmärrän hyvin, koska kaikenlainen valtavirrasta poikkeaminen aiheuttaa helposti leimautumista ja voi vaikeuttaa niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin hankintaa.

Lääkärikäyntimme ansiosta meillä on käytössä voiteiden lisäksi myös muutama lisäravinne. Yksikään niistä ei ole minulle uusi tai vieras, mutten olisi uskaltanut aloittaa niitä ominpäin näin pienelle lapselle.

Muistan, miltä kiristävä, hilseilevä iho tuntuu. Kärsin aikuisikään asti atooppisesta ihottumasta, jota hoidettiin lapsuudessani parhaan saatavilla olleen tiedon mukaan, eli kortisonivoiteilla. Vasta vuosia sen jälkeen, kun sain vatsani kuntoon, alkoi ihoni korjautua.

Kuten jo valmistuessani vuonna 2010, edelleen tänäkin päivänä toivoisin näkeväni siltaa medikalisoituneen koululääketieteen ja sen vähän kokonaisvaltaisemman näkökulman välillä. Kuinka hienoa olisikaan ollut, jos olisin saanut nämäkin asiat tietää vaikkapa neuvolasta?

Pahoin pelkään, että toiveeni on turha.

Elina

Ps. Tulossa on postaus atooppisen ihon hoidosta tuotevinkkeineen!

2 Comments

 1. Kirsi Poso
  15 elokuun, 2023 / 8:43 pm

  Moikka en löytänyt tuota postaustasi atooppisen ihon hoidosta tuotevinkkeineen.

  • Elina
   Kirjoittaja
   23 tammikuun, 2024 / 2:19 pm

   Moi! Kiitos muistutuksesta! Se on nyt työn alla, julkaisen heti kun saan sen valmiiksi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *