Ongelmallinen monivitamiini

Mitä monivitamiinia kannattaisi ostaa? Tuon kysymyksen kuulen aika usein, ja harvoin vastaan suoraan, että ”osta tämä”. Minun on yleensä pakko mennä ensin koneelle ja vilkaista, että mitä ne purkit pitivätkään sisällään. Tästä voi siis päätellä, että omasta lisäravinnekaapistani ei löydy monivitamiinia :D

Täydellisen monivitamiinivalmisteen tulisi olla laadukas, edullinen ja helposti saatavilla. Toisin sanoen arvokkaista raaka-aineista pitäisi pystyä valmistamaan kuluttajiin vetoava, helposti käytettävä tuote. Helppoon käytettävyyteen kuuluu mielestäni kaksi asiaa: tabletti tai kapseli pitää olla helposti nieltävä, ja yhden tai maksimissaan kahden pitää riittää. Kolme jättikokoista tablettia päivässä ei ole millään lailla kätevää.

Milloin monivitamiinivalmisteen käyttäminen sitten kannattaa? Jos ruokavalio on aivan hunningolla, eikä talous kestä useamman ravintolisän käyttöä rinnakkain (D-vitamiini poislukien, sitä ei ole riittävästi missään monivitamiinivalmisteessa), voi olla järkevää saada ”vähän kaikkea” ja etenkin turvata jodin ja seleenin saanti monivitamiinivalmisteesta.

Järkevämpänä pitäisin vaihtoehtoa, jossa tarkastelee omaa ruokavaliota ja elämäntyyliä (onko ongelmana ravinneköyhä ruokavalio, stressi, tupakointi, alkoholinkäyttö, jne…) ja miettii mitä kannattaisi ottaa lisää. Ja kysyy, jos tuntuu hankalalta pähkäillä itse.

Jos nyt välttämättä sitä monivitamiinia haluaa käyttää, annan varovaisen suosituksen muutamalle tuotteelle, joissa on kaikissa (kuinkas muuten) omat hyvät ja huonot puolensa. Valitsin vertailuun kolme tuotetta, jotka ovat suhteellisen helposti saatavilla joko verkkokaupoista tai kivijalkamyymälöistä, eikä niitä hankkiakseen tarvitse littyä mihinkään tai muuta hankalaa.

Kuva: Bioteekki

Bioteekin Super Monivitamiini

(ent. VitaVoima, noin 25 euroa/ 60 kapselia eli vajaat 42 snt/päivä)

Bioteekin valmiste on sellainen ”perusvarma” vaihtoehto. Osa vitamiineista on puhtaasti synteettisiä, osa luonnollisia (esim. E-vitamiini), ja lisäksi mukana on ”tomaatti- ja samettikukkavalmisteita” lykopeenin ja luteiinin lähteinä. B12-vitamiinin lähteenä on käytetty metyylikobalamiinia, mistä peukku. Jostain syystä varsinkin lääkeyhtiöt (esim. Orion –> Multivita) työntävät monivitamiinipillereihinsä huomattavasti heikommin imeytyvää syanokobalamiinia…

Bioteekin monivitamiinin kohdalla kannattaa huomioida se, että vaikka B- ja E-vitamiinin osalta yksi kapseli on aika topakka, niin jodin saanti täyttyy tällä vain puoliksi. Eli aivan kokonaan ei voi tämän varaan tuudittautua. Myös D-vitamiinia on, kuten aina monivitamiineissa, homeopaattinen annos.

Kuva: Terranova

Terranova Prenatal Multivitamin Complex 

(noin 18 euroa/ 50 kapselia eli 0,72 snt/päivä)

Älä anna tuon ”prenatal”- sanan hämätä. Verrattuna Terranovan ei-lisääntymis-aikeisille tarkoitettuun valmisteeseen tässä on huomattavasti yksinkertaisempi ainesosalista ja tarvittava käyttömäärä on pienempi (3 vs 2/päivä). Vitamiinien lisäksi kapselista löytyy ”ruokaa” eli Magnifood Complex- niminen setti, joka sisältää mm. kurpitsansiemeniä, lehtikaalia ja mustikkaa. Harmillisesti näiden osuutta vitamiinipotissa ei ole eritelty, vaan pelkän raaka-aineen määrät on mainittu. Magnifood Complexin tarkoitusta on selkokielisesti avattu Terranovan sivuilla, mutta lyhyesti: se lisää synteettisten vitamiinien imeytyvyyttä ja toimii samalla säilyvyyttä parantavana ainesosana. Erittäin fiksua. Tuote sopii myös vegaaneille.

Kolmas valmiste on suomalainen uutuus. Heti ensivilkaisulla on selvää, että nyt tuli Terranovalle kova kilpailija. Nordiq Nutrition, josta jatkossa puhuttakoon nimellä NN, ilmestyi Instgramin feediini tänä keväänä. Kyseessä on tosiaan kotimainen ravintolisäsarja, jonka tuotteet ovat toinen toistaan mielenkiintoisempia!

Kuva: Nordiq Nutition

Nordiq Nutrition Multinutrients

(noin 30 euroa/60 kapselia eli 0,50-1,0 e/päivä)

Vertailussa olevista monivitamiineista arvokkain on paitsi luonnollinen ja vegaaninen, myös täysin lisä- ja täyteaineeton. Myös NN:n valmisteista löytyy ”ruokaa”, eli voimakkaasti antioksidanttisia yrttejä ja marjoja, jotka parantavat vitamiinien imeytymistä ja tuotteen säilyvyyttä. Yhteneväisyyksia Terranovan kanssa on paljon, joten sen sijaan keskityin tarkastelemaan eroja näiden välillä. Enkä nyt tarkoita sitä, että toisesta löytyy mustikkaa ja toisesta karpaloa ;).

Silmiinpistävin ero löytyy B6-vitamiini kohdalla; NN:n kapselista löytyy himoittu pyridoksaali-5-fosfaatti, eli kavereiden kesken P-5-P, joka on kyseisen vitamiini aktiivinen muoto. Terranovan valmisteesta löytyvä pyridoksaalihydrokloridi täytyy ensin muuttaa maksassa P-5-P:ksi, mikä ei ensinnäkään välttämättä ole niin itsestäänselvää, ja voi toisaalta aiheuttaa myös ongelmia, jos prosessi ei toteudukaan.

Muita merkittäviä laadullisia eroja en löydä. Ihmettelen tosin, minkä vuoksi kummassakaan ei ole käytetty tunnetusti parhaiten imeytyvää sinkkiä eli -pikolinaattia, vaan Terranovasta löytyy -askorbaatti, ja NN:sta sitraattimuotoinen sinkki. Tämä koskee muuten myös vertailun ensimmäistä tuotetta, eli Bioteekin Super Monivitamiinia, jossa sinkki on bisglysinaattina.

Jos pelkkiä milli- ja mikrogrammoja tuijottaa, niin sekä Terranovan, että NN:n kaltaiset tuotteet jäävät armotta vilttiketjuun. Niissä on kuitenkin lähdetty ajatuksesta, että ravintolisä tukee ruokavaliota, eikä toisinpäin. Lisäksi millään vahvuudella ei ole kovin suurta merkitystä, jos tuote ei imeydy kunnolla. Katse siis jälleen myös suoliston hyvinvointiin.

En laita näitä tuotteita erityisemmin paremmuusjärjestykseen, mutta Bioteekin Superin (ja voi, niin paljon muutakin :D) laittaisin makkara-leipä-olut-ruokavaliolla olevan raksametsurimiehen ostoskoriin ja Terranovan tai NN:n välillä valitsisin rehellisesti sanoen sen, kumpi sattuisi olemaan paremmassa tarjouksessa. Samanhintaisina nappaisin mukaani NN:n, jo ihan kotimaisuuden vuoksi <3

Käytätkö sinä monivitamiinia? Oletko huomannut siitä jotain hyötyä, vai tuleeko sitä napsittua enemmän ”varmuuden vuoksi”? 

Ja tärkein: millä perusteillä valitsit sen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *