Uusi suomalainen innovaatio: Puhtikaura!

On pakko todeta heti alkuun, että nyt on Suomessa tehty tuote, jonka brändääminen on osunut nappiin pakkauksen viimeisteltyä ulkoasua myöten. Ensinnäkin, kuinka paljon hienommalta kuulostaa ”kaurapuuteri”, kuin esimerkiksi kaurajauhe? :D Puhtikaura on siis suomalainen uusi tulokas proteiinijauheiden kenttään, ja todellakin erittäin tervetullut sellainen. Ensisijaisesti toivoin tästä vaihtelua riisiproteiiniin, joka aina välillä tökkii…

Puhtikaura tehdään suomalaisesta täysjyväkaurasta. ”Ekstruusion” avulla kovassa lämpötilassa ja paineessa esikypsytetyn tuotteen kerrotaan sitovan hyvin nestettä ja pitävän pitkään kylläisenä. Tuotetta mainostetaan myös korkealla proteiinipitoisuudella. Se on myös vuoden 2016 Suomalainen elintarvike. Kontaminaation vuoksi tuotetta ei voida laskea gluteenittomaksi, joten keliaakikoille se ei sovi.

Purkin taakse vilkaisemalla selviää jauheen sisältö. Ikävä kyllä aivan täysin tuote ei mielestäni hypetystään ansaitse. Sataa grammaa kohti tosiaan on mukavat kolmetoista grammaa proteiinia ja yksitoista grammaa kuitua, mutta jauhe on niin kevyttä, että suositeltu yksi annos (1 dl) painaa nopealla päässälaskulla noin 40 grammaa eli annoksen kuitu- ja proteiinimäärä tippuu aika pieneksi.

Jos verrataan vaikka kasviproteiineista yleisimmin käyttämääni Puhdistamon riisiproteiiniin, jonka proteiinipitoisuus sadassa grammassa on hieman yli 70 grammaa, jää Puhtikaura auttamatta kakkoseksi. Eli samalla viivalla tuotteet eivät missään nimessä ole. Kieltämättä hieman ihmetyttää, että jos kerran riisistä saadaan irti tuollaiset proteiinipitoisuudet, niin miksei sitten kaurasta..?

Kun tuosta pienestä kauneusvirheestä pääsee yli, on Puhtikaura oikein kelpo tuote. Siihen pitää vain suhtautua eri tavalla kuin tavalliseen proteiinijauheeseen. Olen viime aikoina käyttänyt sitä heraproteiinin rinnalla tuomassa täyteläisyyttä proteiinijuomaan, ja ehkä jopa vähän koukuttunut siihen. Jauhe maistuu hyvälle (jos tykkää kaurasta) ja sekoittuu kohtalaisen hyvin nesteeseen. Pelkällä lusikalla sekoitellessa saa tosin varautua paakkuihin.

Puhtikauralla on myös kätevää lisätä ruokaisuutta (kaura)jugurttiin tai muuhun lusikoitavaan välipalaan. Kaurapohjaisten ”jugurttien” pioneeri Yosa tiputti ilahduttavasti Metsämarjajugurttinsa sokeripitoisuutta (tai ainakin minulla on mielikuva, että siinä on aiemmin ollut enemmän kuin kuutisen prosenttia), joten sitä on tullut ostettua vähän paremmalla omallatunnolla viime aikoina. Yksinään se on kuitenkin aika kevyt välipala, vaikka joukkoon laittaisi marjojakin. Mutta kun sekaan lisää sopivassa suhteessa riisiproteiinia ja Puhtikauraa, pysyy nälkä poissa huomattavasti kauemmin.

Yosa Metsämarja feat. Puhtikaura
noin kolmannes Yosa marjajugurtista
vajaa desi riisiproteiinia
1-2 rkl Puhtikauraa
Kauramaitoa sopivasti (huomaat kyllä)
Marjoja tai mitä mielesi tekee sotkea joukkoon
Joko sinä olet ennättänyt kokeilla Puhtikauraa?

6 Comments

 1. 13 elokuun, 2016 / 5:08 am

  No enpäs ollut tästä uutuudesta kuullutkaan! Kiitos vinkistä, pistän ehdottomasti mieleen. Ja hei, ihana tämä sun uusi blogi-ilme! <3 Bannerikin on upea isolla U:lla ;)

 2. 13 elokuun, 2016 / 9:56 am

  Puhtikauran hinta vaihtelee muuten todella paljon kaupasta riippuen, meidän s-marketissa sitä oli alle 10e kun taas citymarketin tarjouksessa 13e. Ostin kokeiluun ja olen käyttänyt smoothieissa ja kieltämättä todella mukavaa vaihtelua riisiprotskulle :)

 3. 13 elokuun, 2016 / 7:39 pm

  Kiitti vinkistä, en ole vielä kokeillutkaan! Olen nähnyt tätä myytävänä kaupoissa ja vain ihmetellyt, että mistähän tässä mahtaa olla kysymys. Hyvä kun tuli nyt vastaus. ^__^ Kiinnostava tuote, tosi kiva, että riisiproteiini on saanut kaverin, vaikka itsekin kaipaisin suurempaa protskumäärää tuotteessa. :)

 4. 14 elokuun, 2016 / 3:40 am

  Hienoa jos tästä oli hyötyä! :) Ja kiitos <3

 5. 14 elokuun, 2016 / 3:42 am

  Ai niinkin edullisesti! Miksi en ylläty tuosta pienestä K-lisästä :D Tuo tekee kyllä smoothien koostumuksesta tosi kivan.

 6. 14 elokuun, 2016 / 3:45 am

  Sattuipas sopivasti postauksen ajoitus ;) Joo tuon takia sitä tulee harvoin käytettyä yksinään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *