Vuolukiviuunin maalaus Tulikivi Color-pinnoitteella

Viime syksynä tähän uuteen kotiin muuttaessamme yksi päällimmäisistä ajatuksista oli, että olohuoneen massiiviselle vuolukiviuunille pitäisi tehdä jotain. Vaikka vuolukivi itsessään on kaunis materiaali, ja voi pieninä yksityiskohtina toimia nätistikin, niin osana muuten modernia sisustusta uuni tuntui tunkkaiselta tuulahdukselta vuosikymmenten takaa. Koska uuden uunin hankkiminen oli automaattisesti poissuljettu vaihtoehto, jäljelle jäi vuolukiviuunin maalaus.

Tulikivi vuolukiviuuni maalaus

Googlettamalla selvisi nopeasti, että vuolukiviuunin maalaus ei olisi ollenkaan mahdoton temppu (ainakaan tämän havainnollistavan videon perusteella). Uskoa projektiin lisäsi se, että Tulikivi on itse ollut kehittämässä Color-pinnoitetta ja toimii myös ainoana jälleenmyyjänä. Ainakin tällä hetkellä kyseista maalia saa ainoastaan valkoisena.

Vuosihan siinä sitten meni, ennen kuin saimme aikaiseksi ryhtyä tuumasta toimeen :D Tuossa Tulikiven maalaussetissä on mukana kaikki, mitä uunin maalaamista varten tarvitsee, ainoastaan ympäristön suojaukseen täytyy varautua erikseen.

Vaihe 1: Pesu ja hionta

Työ aloitetaan purkamalla uunista luukut ja muut irtoavat osat sekä puhdistamalla se huolellisesti laimealla astianpesuaineliuoksella. Sen jälkeen mahdolliset naarmut hiotaan pois hiomapaperilla. Meidän uunimme kohdalla tätä ei tarvinnut tehdä, koska uunin (kuusi vuotta vanha) pinta oli niin hyväkuntoinen.

Tulikivi vuolukiviuuni maalaus

Vaihe 2: Saumaus ja maalaus

Uunia pääsee kätevästi maalaamaan heti samana päivänä, koska puhdistuksen jälkeen suositeltiin niinkin lyhyttä kuivumisaikaa kuin yksi tunti. Etenimme seuraavaan vaiheeseen eli saumaukseen ohjeen mukaan. Saumoja ei siis varsinaisesti täytetä, vaan niihin laitetaan elastista sauma-ainetta ehkäisemään maalipinnan halkeilua saumojen kohdalla.

Maalaaminen sujui ongelmitta pakkauksessa tulleiden telojen avulla. Uuni maalattiin kolmeen kertaan.

Vaihe 3: Kuivattelu

Tulikivi vuolukiviuuni maalaus

Maalauksen jälkeen uunin annetaan kuivua viikon ajan ennen ensimmäistä lämmityskertaa, eli toisin sanoen viikko piti jännittää kuinka tuossa hommassa tulisi käymään :D Kaikenlaisia kauhuskenaarioita pyöri mielessä: kuinka uunin lämpö saisi maalin varisemaan lumihiutaleiden (tai koirankarvojen) lailla pitkin tummaa laatoitusta…

Tulikivi vuolukiviuuni maalaus

Tuosta ensimmäisestä lämmityksestä on kulunut kohta viikko, ja maali on kestänyt jo toisen ja kolmannenkin lämmityskerran, joten pari helpotuksen huokausta on jo päässyt ulos.

Niin, ja uunihan näyttää ihan todella hienolta <3

Olemme siis erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, joka on paljon hienompi mitä osasimme kuvitellakaan. Jos alueellasi ei ole Tulikivi-myymälää, pinnoitepakkauksen voi hankkia myös verkkokaupasta. Pakkauksen hinta on 340 euroa, mikä on mielestäni aivan järkyttävän kallis. Minä hyödynsin asuntomessutarjousta ja sain tingittyä hinnasta muutaman kympin pois. Näin jälkikäteen ajatellen olisin voinut maksaa tästä lopputuloksesta ohjehinnankin, mutta säästö se on pienikin säästö :D

Mitäs tykkäät? Iskeekö sinuunkin sisustus/remontointivimma näin syksyisin? Minulla on takataskussa vielä pari seinää, joille pitäisi näyttää maalitelaa ;)

16 Comments

  • Elina
   Kirjoittaja
   16 lokakuun, 2019 / 4:05 pm

   Kiitos! Tuo väri on niin suurella pinta-alalla, että se todellakin vaikuttaa koko huoneen valoisuuteen :)

  • Elina
   Kirjoittaja
   17 lokakuun, 2019 / 1:03 pm

   Eikö! Saattaisi vaikuttaa positiivisesti vuolukivituotteiden menekkiin, jos noita markkinoitaisiin enemmän maalattuina :D

 1. 17 lokakuun, 2019 / 6:54 pm

  Siitä tuli kyllä komea! Minun mummulassa on samanlainen uuni mutta kiven värisenä ?

  • Elina
   Kirjoittaja
   19 lokakuun, 2019 / 6:14 pm

   Kiitos <3

  • Elina
   Kirjoittaja
   19 lokakuun, 2019 / 6:14 pm

   Kiitos Niina <3

 2. jukka
  17 maaliskuun, 2021 / 9:05 pm

  punaisena ois kyl komeempi ,,miks aina valkoinen

  • Elina
   Kirjoittaja
   18 maaliskuun, 2021 / 11:35 am

   Haluttiin käyttää tuota Tikkurilan Tulikivelle suunnittelemaa maalia, ja siinä oli vain tämä yksi värivaihtoehto. Punainen uuni olisi kyllä oikea huoneen katseenvangitsija! :)

 3. Molli
  8 syyskuun, 2021 / 1:23 pm

  Upea muutos! Miltä takka näyttää nyt? Onko pinnoite kestänyt? Onko tullut nokijälkiä ja miten niitä on saanut putsattua pois? Olemme omaamme käsittelemässä nyt, joten kovasti kiinnostavat kokemukset hieman pidemmältä ajalta maalatun takan kanssa :)

  • Elina
   Kirjoittaja
   8 syyskuun, 2021 / 2:23 pm

   Moi Molli ja kiitos, tuo vaikutti kyllä todella positiivisesti koko huoneen ilmeeseen :) Hyviä kysymyksiä! Itse asiassa niin hyviä, että taidanpa tehdä tästä jatkopostauksen, joten kiitos ideasta <3

   Mutta asiaan: uuni näyttää edelleen todella hyvältä. Tottakai siihen on parin vuoden aikana tullut käytön jälkiä, mutta niitä ei huomaa jos ei katso "sillä silmällä". Uunin puhdistus on sujunut mikrokuituliinalla ja miedolla yleispuhdistusaineella (varsinaisia nokijälkiä ei ole kylläkään juuri tullut). Tai ainakin tahrat ovat olleet jossain muualla kuin luukun ympärillä.

   Tsemppiä käsittelyyn! :)

 4. Mira
  27 syyskuun, 2021 / 1:53 pm

  Moi, kauanko oli kuivumisaika maalauskertojen välillä? T. Mira
  Hienolta näyttää!

  • Elina
   Kirjoittaja
   14 lokakuun, 2021 / 3:06 pm

   Moi Mira! Kysyin asiaa mieheltäni: uuni maalattiin kolmeen kertaan saman päivän aikana. Hän ei enää muistanut tarkkaa aikaa kauanko kerrosten annettiin kuivua, mutta arvio olisi noin tunti!

 5. Ellu
  26 syyskuun, 2022 / 11:27 am

  Hei, kiinnostaisi mille uuni näyttää nyt. Miten maali on kestänyt, jos pesästä tulee savua imaiseeko valkoinen väri sen miten tiukasti? Omien maalamista ollaan myös suunniteltu.

  • Elina
   Kirjoittaja
   11 tammikuun, 2023 / 1:02 pm

   Moi! Vanhan kodin uunista on kyse, joten tämän päivän tilannetta en pysty sanomaan. Maalipinta varmasti värjääntyy, jos uuni savuttaa paljon. Meidän uunin kanssa moista ongelmaa ei ollut, joten luukun ympärys pysyi nätisti kirkkaana. Suurempi haaste oli lasten aiheuttamat värikynävauriot :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *