Älä syö kidutettua eläintä.

Olen tämän uusimman teurastamokohun laukaisemana päätynyt jälleen miettimään arvovalintoja ruokavaliota koostaessa. Tiedän, että on oikeasti todella elitististä ajatella, että ostakaa kaikki nyt vain sitä luomulihaa, ja ostetaan sillä puhdas omatunto. Varsinkin näin lama-aikana se on todella kaukana ihmisten todellisuudesta. On kuitenkin aika nostaa pää pois pensaasta ja tiedostaa, että suomalainen lihatuotanto ei todellakaan ole niin auvoista kuin mainoksissa annetaan ymmärtää.

Keskustelin pari päivää sitten töissä asiasta kollegani (joka on samanlainen kukkis kuin minäkin) kanssa, ja oivalsin yhtäkkiä, kuinka väärin olen ajatellut tätä asiaa. Ja myös syyn, miksi suomalaiset ostavat eurolla rasiallisen jauhelihaa. Koska he voivat tehdä niin.

Onko ihmisillä oikeasti oikeus pitää yllä nykyisenkaltaista lihallamässäilyjärjestelmää ja sen edellyttämää tehotuotantoa? Joskus aikoinaan lihaa on syöty harvemmin, ja sitä on raaka-aineena arvostettu aivan toisella tavalla kuin nykyisin. Väitän, että sika-nauta-jauheliha kuuluu lähes jokaisen lapsiperheen peruselintarvikkeisiin. Moni valitsee sen myös lasten toiveesta, ja kyllähän lihapullat ketsupin kanssa maistuvat hyvälle. Mutta niin aikuiset kuin lapsetkin tottuvat kyllä uusiin makuihin, kunhan asenne on oikea.

Savikujan Venla bloggasi myös aiheesta, hänen ratkaisunsa oli vegaaniksi ryhtyminen. Arvostan ihmisiä, jotka siihen kykenevät, itse en halua olla niin ehdoton. Odotan kuitenkin mielenkiinnolla hänen kasvisruokareseptejään :)

Jos eläinten kohtalo ei kiinnosta, on myös toinen tärkeä syy välittää syömänsä lihan alkuperästä. Lihan laatuun kun vaikuttaa sekä eläimen syömän ravinnon laatu, että eläimen kokema stressi. Lajityypillistä ruokaa syöneen eläimen lihassa on parempi rasvahappokoostumus kuin tehorehua popsineen lajitoverinsa. Eettisempää lihaa voi siis valita myös ”itsekkäin” perustein.

Haastankin nyt itseni ja myös sinut lisäämään kasvisten käyttöä ruokavaliossasi, muutenkin kuin lisukkeena :)

Share:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *