Hyvästit hormonaaliselle ehkäisylle

Saan tällä tekstillä varmasti kimppuuni kiukkuisia gynekologeja, koska eihän naista ole tarkoitettu elämään luonnollisen kuukautiskierron kanssa. Bring it on. Hassua, että e-pillereiden lopettamisesta puhutaan valtamediassa varsin negatiivissävytteisesti trendinä, jota kuvaillaan lähinnä laumasieluisten naisten vauhkoamisena ja joka näyttäisi lisäävän aborttien määrää tulevaisuudessa.
Miksi tämä aihe sitten herättää niin paljon tunteita puolesta ja vastaan? Onko se muisto menneistä vuosikymmenistä, jolloin pillereiden popsiminen toi naisille vapautuksen jatkuvasta raskaus-synnytys-kierteestä? Miehisessä maailmassa tuskin on kondomien kanssa paljoa juhlittu. Tässä kohtaa voi sitten joku kulttuurihistorian asiantuntija heittää faktaa pöytään, en nyt kirjoita lähdeviitteitä heilutellen.
Joka tapauksessa hormonaalisen ehkäisyn käyttöä perustellaan monenlaisilla terveysnäkökohdilla, vaikkei varsinaista ehkäisyn tarvetta olisikaan. Aina välillä toki nousee kohu, kun joku jossain on saanut laskimotrombin eli kansankielellä veritulpan, mutta silloinkin pillereiden vaaroista puhutaan hyvin maltillisesti ja muistutetaan viimeisessä hengenvedossa kuinka ne ehkäisevät kohtusyöpää ja ja ja… Niin.
Kuva Flickr.com

Oma tarina

Miksi minä sitten halusin niistä eroon? Voisi sanoa, että alun perin syitä oli yksi, mutta näin jälkeenpäin ajatellen niitä oli useita. Halusin saada oman hormonitoimintani raiteilleen ennen mahdollista perheen perustamista (sitten joskus). Olin syönyt pillereitä lähes yhtäjaksoisesti 14 vuotta, joista viimeiset vuodet 3-4 liuskaa putkeen (helppo elämä). Lopetin viime vuoden joulukuussa, vähän jännittäen mitä tulisi eteen. Olin tietysti lueskellut kaikenlaisia kokemuksia aknen puhkeamisesta hiusten armottomaan rasvoittumiseen.

Lopettamisen jälkeen

Kuinkas siinä sitten kävi? Aluksi homma vaikutti helpolta. Kuukautiset alkoivat ajallaan, ja kasvojen iho näytti samalta. Vertailin naureskellen eri kondomimerkkejä Prisman hyllyvälissä.
Sitten kuukautisia ei tullutkaan. Lähes kaksi kuukautta ja viisi raskaustestiä myöhemmin ne lopulta alkoivat ja kestivät kaksi viikkoa. Nice. Samalla (ehkä tässä kohtaa omat laiskistuneet munasarjani viimein aktivoituivat) huomasin, että kolmen päivän hiustenpesuväli oli auttamatta liian pitkä. Päänahka tuntui tuottavan öljyä paistinpannulle asti. Shampoo meni uusiksi (ja vasta kolmas oli jotenkuten hyvä, palaan tähän toiste).
Samaan aikaan alkoi finni-invaasio. Kun yksi parani, tuntui jo toinen kipeänä pattina syvällä ihossa. Näin myös kasvonhoitorutiinit saivat kokea uudistuksen.
Niin, mitä muita hyviä syitä oli lopettaa e-pillereiden syöminen? Koska halusin elää teini-iän uudelleen? Seurasiko tästä rupeamasta mitään hyvää? Oi kyllä. Selluliitti alkoi kadota. Ei se koskaan mitään karmeaa muhkuraa ole ollut, mutta sillä lailla häiritsevää, että polvista vyötäröön saakka oleva pehmytkudos on koko aikuisikäni ollut arka painamiselle tai puristamiselle. Ja jotenkin tiukasti kiinni niin, ettei varsinkaan reiden etuosan tai sivujen kohdalta saanut vaivatta nostettua ihoa peukalon ja etusormen väliin. Kestän mielihyvin pari finniä, jos saan tilalle kivuttomat jalat!
Ja pikku hiljaa alkaa näyttää siltä, että kasvojen iho alkaa heilutella valkoista lippua. Kuukautiskiertoni ei ole vieläkään täysin säännöllinen, mutta kuitenkin jollain tapaa ennustettavissa. Onneksi nykyisin on käytössä näppärät puhelinsovellukset, joista voi tarkistaa missä kohtaa kierron pitäisi olla menossa. Muistelen joskus kantaneeni lompakossa sellaista pinkkiä pahviläpyskää, johon vuotopäivät merkattiin :D
Millaisia kokemuksia sinulla on e-pillereiden lopettamisesta?

4 Comments

 1. 22 syyskuun, 2015 / 11:07 pm

  Aluksi sanon, että hienoa, että olet lopettanut pillereiden syömisen! Minun mielestäni se on normaalia, että lopettaa, koska ei ole mitään epänormaalimpaa kuin hormonaalisten lääkkeiden syöminen. Silloin on normaali, kun keho saa toimia juuri niin kuin itse haluaa. Toki valtamedia hehkuttaa e-pillereiden puolesta ja vähättelee niiden sivuvaikutuksia, joista ei ole kunnollisia tutkimustuloksia koska niitä ei ole käytetty sitä sataa vuotta, jolloin saisi jo enemmän turvallisempaa ja varmempaa tietoa sivuvaikutuksista.

  Itse puhun e-pillereitä vastaan. Tosin minulla ei ole kuin vähäinen kokemus kyseisistä tuotteista. Toisaalta puhun kaikkia lääkkeitä vastaan. Tai niitä lääkkeitä, jotka eivät suoranaisesti paranna ihmistä (esim. särkylääkkeet). Käytin e-pillereitä tasan puoli vuotta. Olin aloittanut ensimmäisen parisuhteeni 25 vuoden iässä, ja olin syönyt valtamedian uskomukset e-pillereiden hienoudesta, joten ajattelin, että jospa minäkin kokeilisin. Kestin sitä sen puoli vuotta, enkä jaksanut odottaa enempää että kehoni olisi tottunut siihen. Olin koko sen puoli vuotta itkuisa ja ärtyisä, kärsin ahdistuskohtauksista ja oli joitakin fyysisiäkin oireita joo. Toisaalta kuukautiseni ei koskaan aikaisemmin ollut niin säännöllisiä tai kivuttomia, mutta siinä ne hyvät puolet olivatkin, tai no jos ei lasketa sitä ettei aina tarvinnut räpeltää kondomin kanssa.

  Tämän tarinan puitteissa ihmettelen vain pelkoasi siitä, että gynegologit tuomitsisivat sinut. Millä perusteella? Oma kokemukseni e-pillereiden hakemiseen liittyi lähinnä ahdistus ja epävarmuus koska oma lääkärini lähinnä esitteli muita vaihtoehtoja kuin e-pillereitä eli ei ensisijaisesti suositellut e-pillereitä.

 2. 23 syyskuun, 2015 / 1:03 pm

  Kiitos Heli kommentistasi :) Hienoa, että havaitsit pillerien aiheuttamat ongelmat itsessäsi ja uskalsit lopettaa ne. Toiset käyvät läpi useita merkkejä löytääkseen sellaisen, joka ei aiheuta oireita. Osa onnistuu, osa ei. Korjaan sen verran käsitystäsi, että minä jotenkin gynekologeja pelkäisin. En minä heitä pelkää, mutta toisilla heistä on hyvin voimakkaat näkemykset hormonien käytön hyödyistä. Tai voihan se olla niin että joku kaunis päivä töistä lähtiessäni huomaan, että autostani on puhkottu renkaat ;)

 3. 22 lokakuun, 2015 / 7:28 pm

  Mää lopetin e-pillereiden syönnin 2kk sitten. Isoin syy oli se, että en enää jaksanu jatkuvaa painon nousua. Melkein 10v oon syöny niitä ja tässä välin oli yks vuoden tauko. Tauon aikana mun paino putosi itsestään n.10kg. Ku aloin taas syödä pillereitä, alko painoki taas nousemaan. Toisekseen mietityttäny paljo hormonien käyttö. Ton vuoden tauon perusteella tiedän, että kuukautiset tulee mulla säännöllisesti edelleen ilman pillereitä. Tosin finnejä ilmestyy alkuun ja hiukset rasvottuu paljon nopeammin. Katsotaan, miten olo tästä muuten paranee.

 4. 22 lokakuun, 2015 / 7:51 pm

  Hyvin samanlaisia ajatuksia kuin itselläni. Sinun kohdallasi olisi ollut mielenkiintoista nähdä tuo muutos kehonkoostumusmittauksessa, jotenkin tulee mieleen että pillerit on varmaan aika paljon keränneet myös nestettä? Ja tsemppiä uuteen teini-ikään, kyllä se lopulta helpottaa :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *