Otsikon kysymys pyörii monen ihmisen päässä, sillä jos se olisi kovin yksinkertaista niin me suomalaiset emme kulkisi amerikkalaisten jalanjälkiä kohti sairaalloista ylipainoa tai kärsisi muista itseaiheutetuista sairauksista.
Yksilön saavuttamien etujen lisäksi elämäntapojen rukkaaminen fiksummiksi kannattaisi jo ihan yhteiskunnankin näkökulmasta. Leikittelen joskus ajatuksella, millaisessa Suomessa eläisimme, jos ihmisten henkilökohtaisista valinnoista johtuvien sairauksien hoitokulut edes puolittuisivat. Ainakin se helpottaisi painetta säästää kaikesta muusta mahdollisesta.
Ulkonäkö- ja kehokeskeinen maailma pakottaa ihmiset vertaamaan itseään muihin. Ihanteesta poikkeaminen aiheuttaa helposti niin sosiaalisia kuin psyykkisiäkin ongelmia, etenkin lasten kohdalla. Televisiosta tulee laihdutusohjelmia joka sormelle, ja iltapäivälehdet hoitavat loput. Jokainen ihminen tietää teoriassa, mitä pitäisi tehdä voidakseen paremmin.
Miksi se sitten on niin vaikeaa? Ehkä ajankohta on väärä? Elämäntapamuutos vaatii ainakin alkuvaiheessa sen verran henkistä energiaa, ettei se kaikkein hektisimmässä elämänvaiheessa olevaa houkuttele. Ja kuitenkin houkuttelee, tai sitten kukaan ei katselisi Jutan Superdieettejä.
Minulta kysellään aika-ajoin vinkkejä terveellisemmän ruokavalion toteutukseen, ja annan niitä toki mielelläni. Tiedän kuitenkin, ettei mikään yksittäinen proteiiniletturesepti ratkaise sitä tosiasiaa, että suurin työ täytyy käydä ensin pään sisällä. Nämä asiat voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, mutta ensimmäisenä kannattaa purkaa oma motivaatio, se tärkein henkinen moottori pieniin osiin.
- Miksi haluan tätä?
- Mitä oikein haluan?
- Millaisena näen itseni nyt ja saavutettuani tavoitteeni?
- Millaiseksi elämäni muuttuu?
Kun tiedät, mihin tähtäät ja mikä sinua ajaa, on päätöksestä helpompi pitää kiinni sitten kun olet tehnyt sen. Varaudu myös siihen, että tulet todennäköisesti epäonnistumaan, jopa useamman kerran. Mitä suurempi muutos on kyseessä, sitä hankalampaa siihen on sopeutua, varsinkin jos motivaatioperusta on hatara. Ole siis armollinen itsellesi, äläkä jää vatvomaan epäonnistumista.
Kun motivaatio on kohdallaan, on aika suunnitella. Ennakoi hankalia tilanteita, tiedosta mihin aiemmat yrityksesi ovat tyssänneet. Hae tietoa ja inspiraatiota, ehkä vertaistukea? Jos urakka tuntuu liian suurelta, pura se pienempiin osiin (erinomainen vaihtoehto tilanteessa, jossa muut elämän osa-alueet eivät kestä liian isoja muutoksia). Maksimoi onnistumismahdollisuutesi.
Jossain vaiheessa matkaa kannattaa katsoa myös taaksepäin, ja miettiä niitä syitä, jotka johtivat ongelmiin alunperin. Koska yllättäen tavoitteen saavuttaminen ei ole prosessissa vaikeinta, vaan saavutettujen tulosten ylläpitäminen. Uusi elämä.
Oli kyse sitten pienestä tai suuresta elämänmuutoksesta, toivotan onnea ja tsemppiä projektiisi!